maanantai 7. syyskuuta 2015

NHL Fantasy League esittely (Yahoo!)

NHL-kauden starttiin on aikaa reilut 4 viikkoa. Se tarkoittaa, että kiirettä pitää kohta myös kotisohvien managereilla. On nimittäin aika laittaa pelaajat paremmuusjärjestykseen ja laatia taktiikka NHL Fantasia liigoihin! Tunnetuimmat NHL:n fantasialiigojen tarjoajat on Yahoo! ja ESPN. Kumpainenkin liiga on täysin ilmainen ja hupia on luvassa yllin kyllin koko NHL:n runkosarjan ajan.

Fantasia liigojen tarkoitus on valita omaan joukkueeseen paras mahdollinen kokoonpano ja sen jälkeen aletaan jännittämään miten valitsemasi pelaajat performoi tosielämässä. Yahoon ja ESPN:n tyyppisten liigojen suola on Drafti, joka suoritetaan ennen kauden alkua. Draftissa liigaan osallistuvat joukkueet pääsevät varaamaan pelaajia vuorotellen: 1. Crosby, 2. Ovechkin... jne., joten jokaisesta joukkueesta tulee täysin erilainen ja peesaamisen mahdollisuutta ei ole. Toisin kuin kotimaisissa Liigapörsseissa ja HockeyGM-peleissä, jotka on täynnä lähes identtisiä joukkueita.

Itse olen pelannut kummankin (ESPN ja Yahoo) tarjoamia liigoja useamman kauden ajan useammassa eri kimpassa. Oma suosikkini näistä kahdesta on Yahoo Fantasy, koska mielestäni Yahoossa pelaajarosterien pyörittäminen on sujuvampaa kuin ESPN:ssä. Yahoo:ssa voit vain hiirellä naputella haluamasi pelaajan halutulle pelipaikalle, kun ESPN:n versiossa joudut napsuttelemaan pelipaikkoja alasvetovalikosta. Voi kuullostaa mitättömältä erolta, mutta ero on melkoinen, jos osallistut useaan eri liigaan ja rosterit täytyy laittaa kohdilleen joka pelipäivälle koko NHL-kauden ajan.

Fantasia liigoissa on käytössä yleensä kaksi eri pelisysteemiä: Head-to-Head tai Rotisserie.
- Head-to-Head systeemillä pelaaja kamppailee aina viikon ajan jotain toista manageria vastaan.
- Rotisseriessä pisteet lasketaan koko kauden ajalta yhteen ja voittaja selviää sen perusteella.

Kummassakin pelisysteemissä pisteitä tulee kategorioiden mukaan, jotka on määritetty liigan säännöissä. Liigan luonut komissaari siis määrittää kilpailun raamit ja laittaa kutsut haluamilleen kavereille sähköpostitse.

Eri kategorioita on valittavana varmaan lähes 30, joista yleisimpiä on:
 - Goals (G), Assists (A), Plus/Minus (+/-), Penalty Minutes (PIM), Powerplay Points (PPP), Shots on Goal (SOG), Faceoffs Won (FW), Hits (HIT), Blocks (BLK)

Halutessasi mukaan voi ottaa myös voittomaalit, alivoimamaalit, alivoimapisteet ja käytännössä kaikki mahdolliset tilastot, joita NHL:ssä seurataan. Tottakai myös maalivahdeilla on omat kategoriat. Sen jälkeen pisteitä tulee sen mukaan miten hyvin sijoitut missäkin kategoriassa.
- Eli jos kimpassa on 10 pelaajaa, niin jokaisen kategorian voittaja saa 10 pistettä,
- toiseksi tullut saa pisteitä 9,
- kolmanneksi tullut kerää pisteitä 8 jne.
- Ja sama pistelasku toistuu jokaisessa kategoriassa.

Viikkotason Head-to-Head kisassa suoritusta verrataan vastapeluriin systeemillä: kumpi voittaa enemmän kategorioita ja pisteet tulee sen mukaan, eli jos voitat 5 kategoriaa ja kaveri 4, niin saat sarjataulukkoon 5 voittoa ja kaverisi 4.

Head-to-Head liiga huipentuu pudotuspeleihin, eli runkosarjan neljä viimeistä viikkoa on Fantasyn play offit esim. 8 parhaiten sijoituneiden kesken. Tämä tarkoittaa sitä, että pärjäämällä viimeisillä viikoilla voit harjata koko potin, vaikka runkosarja ei menisi ihan nappiin. Rotisseriessä viimeisten viikkojen rypistys ei riitä, vaan täytyy pärjätä tasaisesti koko kauden.

Kategorioiden lisäksi vaihtelevuutta liigoihin saadaan rosteri-rajoituksilla. Halutessasi voitte sopia, että jokaiseen joukkueeseen valitaan vaikka 2 kentällistä pelaajia + 4 vaihtomiestä. Tällöin kentälliset koostuu suurelta osin hyvistä ja nimekkäistä pelaajista. Jos rosterit taas määrittää 4 ketjun kokoisiksi, niin Draftin viimeisillä kierroksilla pelaajien valinta menee melko haastavaksi ja syvempi pelaajatuntemus nousee arvoonsa. Mitä enemmän joukkueissa on pelaajia, niin sitä suurempi merkitys on kauden alussa pidetyllä draftilla, koska vapaissa pelaajissa ei ole jäljellä kuin silppua + ehkä muutamia unohtuneita helmiä.

Rosterien koko vaikuttaa oleellisesti myös Draftien kestoon ja valintatilaisuus saattaa venyä jopa neljään tuntiin, jos liigassa on joukkueita 20 ja jokainen manageri valitsee joukkueeseensa 20 pelaajaa. Drafti voidaan järjestää netin välityksellä tai ihan livenä vaikka pubin kulmapöydässä oluttuopin ääressä. Live draftissa komissaarin pitää vain naputella oikeat pelaajat oikeille managereille draftin edetessä.

Mitään yksiselitteistä taktiikkaa Draftiin ja Fantasy liigoihin ei voi sanoa. Tarkoituksena on vain pärjät hyvin mahdollisimman monessa kategoriassa sääntöjen puitteissa. Tällä tarkoitan sitä, että säännöt ja valitut kategoriat vaikuttavat oleellisesti pelaajavalintoihin. Jos jostain syystä kategorioihin olisi valittu vain syötöt, aloitusvoitot ja blokit, niin Ovechkin olisi aika turhake. Tästä syystä Fantasy-opuksien pelaajarankingit on mielestäni melko turhia, koska niissä pelaajan hyvyys on laskettu vain tietyn pisteytyksen perusteella, joka yleensä perustuu suurelta osin hyökkäyspään tehoihin.

Rotisserie-liigassa pärjää yleensä tasaisuudella. Tai vaihtoehtoisesti sillä, että voitat kaikki hyökkäyspään kategoriat ja toivot, että muissa pisteluokissa tulee muitakin kuin jumbosijoja.

Head-to-Head liigassa periaatteessa riittää se, kun voitat joka viikko yhden kategorian enemmän kuin vastustaja, kunhan vaan voitot riittää pudotuspeleihin.

Kokonaisuutena NHL:n Fantasy liigat on aivan järkyttävän viihdyttäviä ja Draft-tilaisuutta tulee odotettua kielipitkällä jo kesästä alkaen. Etenkin livenä pöydän ääressä vedetty drafti on jotain todella hienoa. NHL:n seuraamiseen tulee aivan uutta mielenkiintoa, kun pääsee mittaamaan virtuaalipippeliä kavereiden kesken koko kauden ajan täysin erilaisilla rostereilla ilman peesausta. Yahoo Fantasya kauden pelattua kotimaiset HockeyGM:t ja liigapörssit tuntuu aivan mitättömältä näpertelyltä.

Jos mietit kumpi pisteenlaskusysteemi olisi parempi, niin vinkkinä sen verran että Head-to-Head liiga edellyttää todella aktiivista rostereiden pyörittelyä vaihtopenkin ja pelaavan kokoonpanon välillä, jotta saat viikkoon mahdutettua mahdollisimman paljon otteluita. Rotisseriessa pelimäärät on rajoitettu valittujen pelaajamäärien mukaan. Eli jos käytössä on kaksi kentällistä, niin jokainen pelipaikka voi pelata ainoastaan 82 peliä. Jos pyörität vaihtorulettia aktiivisesti, niin 82 peliä voi olla tapissa jo tammikuussa. Rotisseries antaa siis hieman enemmän anteeksi, jos ei jokapäivä muista rostereita tarkistaa.

Rotisserie ottelut kahdella ketjulla.

Loppuun vielä muutama kuva eri pelimuotojen sarjataulukosta ja pistelaskusta.

Rotisserie-pisteytys kauden lopussa:










Head-to-Head tulokset (sijoitukset playoffien jälkeen, rinnalla runkosarjan voitot-häviöt-tasurit)

Tässä vielä omat sijoitukset viime vuosilta Yahoo Fantasysta. Yleisesti ottaen on mennyt hyvin ja joka kimpassa on tullut taisteltua kärkisijoista. Ennen draftia väännetyt excelit ja tilasto scouttaus ei ole mennyt siis aivan hukkaan!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti