torstai 21. syyskuuta 2017

Fantasy Hockey Liigat alkaa: vinkkejä draftiin!

NHL-kauden startti lähestyy ja se tarkoittaa myös Fantasy Hockey draftien alkamista.

Moni miettii ja arpoo ketkä olisi parhaita pelaajavalintoja draftiin - tähän kysymykseen ei kuitenkaan ole yhtä oikeaa vastausta. Pelaajien hyvyys nimittäin perustuu täysin Fantasy Liigan sääntöihin ja asetuksiin.




" Selvitä liigan säännöt ja varaa pelaajat sen mukaan."
  1. Miten pisteet lasketaan? Tuleeko pisteitä tehopisteistä vai onko mukana myös muita kategorioita (B-kategoriat), esim. taklaukset, blokit, aloitukset jne.
  2. Onko liiga ns. kategorioihin perustuva vai lasketaanko pisteet vain yhteen, kuten HockeyGM ja Liigapörssi -alustoilla? Jos pisteet lasketaan vain yhteen, niin ei ole väliä mistä kategorioista pisteet syntyvät.
  3. Onko kyseessä yhden kauden liiga vai jatkuuko liiga osittain edellisen kauden pelaajilla? Jos kyseessä ns. Keeper-liiga, niin kannattaa panostaa myös pelaajan tulevaan potentiaaliin.
  4. Mikä on pisteiden painotus? Onko mukana paljon B-kategorioita vai onko kuitenkin paljon tehopisteisiin liittyviä pisteitä: YV-maalit, YV-syötöt, laukaukset, tehopisteet jne.
  5. Mikä on maalivahtien rooli?Jos mukana on paljon maalivahtien kategorioita, niin 2 hyvää maalivahtia voi rohmuta hurjanmäärän pisteitä (2 maalivahti vs 15 kenttäpelaajaa). Yhden hyvän kenttäpelaajan vaikutus on kuitenkin suht pieni verrattuna maalivahtiin.
  6. Miten pelaajien pelipaikat on määritetty? Eli pitääkö joukkueessa olla aina X-määrä jokaista pelipaikkaa (RW, LW, C) vai onko pelipaikat vain Forward/Defender? Esimerkiksi hyviä RW-spotin pelaajia on yleensä vapaana kaikista vähiten.
Jos liigassa on paljon B-kategorioita ja suht vähän pisteisiin perustuvia tilastoja, niin monet pistepörssin nimekkäät kärkinimet on syytä jättää Draftissa myöhäisemmille kierroksille. Tai ainaki niiden valintaa kannattaa harkita hieman.

Esimerkiksi Patrick Kane (Chi) ei ole kovinkaan monipuolinen pelaaja:
+ paljon tehopisteitä (80-90) ja maaleja (35-45)
- vähän taklauksia ja jäähyjä
- ei lainkaan aloituksia koska pelaa laidalla.

Verrokkina Brandon Dubinsky (CLS)- Kohtalaisesti tehopisteitä (35-45 pts)
+ Paljon taklauksia
+ Suht paljon jäähyjä
+ Paljon aloituksia

Viime kaudella Dubinsky voitti Kanen kategorioissa 6-4 (meidän liigan pisteytys)

Dubinsky saattaa siis tuoda Fantasy joukkueelle enemmän lisäarvoa kuin Kane, vaikka oikeassa elämässä tilanne olisi täysin päinvastoin. Toki yleensä tehopisteisiin perustuvia kategorioita voi olla liigassa mukana enemmän (kuin meidän liigassa), joten sitä kautta pistenikkareiden arvostus voi olla korkeampi. 

Toki Kane ja Dubinsky pelaavat tällä kaudella myös eri pelipaikoilla, niin vertailu on hankalaa, mutta viime kaudella Dubinskillä oli myös RW-pelipaikka, jolloin pelaajaa pystyi peluuttamaan myös laidalla. (Pelipaikkoja saattaa tulla kauden mittaan lisää, sen mukaan millä paikalla pelaajaa oikeassa elämässä pelaa.).

Loppuun omat tärpit drafteihin

Tässä omat tärpit drafteihin kategorioista sen enempää välittämättä:

1. Jordan Eberle (RW) siirtyi kesällä Edmontonista Islanderssiin. On pelannut Tavaresin rinnalla maajoukkueessa, kemia saattaa löytyä taalaliigassakin. Potentiaalinen 30 maalin kaveri.
" Yksipuolinen hyökkäyspääntekijä." 

2. Anthony Mantha (RW) rooli kasvoi viime kauden edetessä Red Wingsin rosterissa. Teki viime kaudella suht vähäsellä peliajalla 17 maalia (60 pelissä). Roolin osuessa kohdille saattaa lähestyä 30 maalin rajapyykkiä köykäisessä Red Wingsissä. 
" Isokokoinen, kerää myös taklauksia."

3. Rickard Rakell (LW-C) teki jo viime kaudella kuin huomaamatta 33 maalia. Tällä kaudella rooli vain kasvaa, koska Kesler lasaretissa jouluun asti.
" Monipuolinen pelaajaa monessa kategoriassa".

4. Jonathan Drouin (LW,RW) siirtyi kesällä Tampasta Montreliin. Oletettavasti rooli kasvaa roimasti ja Drouinilta on lupa odottaa tehopisteitä. Mutta onko Kanadan paineet liikaa?
" Yksipuolinen hyökkäyspääntekijä. Molemmat laituripaikat tuo lisäarvoa."

5. Vegas Golden Knights: Kannattaa ottaa seurantaan koko joukkue, koska moni pelaaja saattaa saada huomattavasti isompaa roolia kuin edellisellä kaudella. Itse pidän ainakin silmällä koko Vegasin ykkösketjua: Jonathan Marchessault - Vadim Shipachyov - James Neal.

Onnea Drafteihin!

Tässä vielä linkki vanhempaan blogitekstiini, jossa esitellään eri Fantasy Liigojen eroja:

Fantasy-Hockey-league -esittely

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti