maanantai 12. elokuuta 2019

Mihin tarvitsen 400 Mb/s internet yhteyttä? Et mihinkään.

Viime päivinä olen joutunut miettimään pakotettuna mihin tarvitaan SuperNopeaa nettiyhteyttä.

Tilanne alkoi siitä, kun sukulaiseni "huijattiin" ostamaan kotiinsa 400 Mb/s Internet yhteys ja siihen kylkeen kaikki mahdolliset lisäkilkkeet kymmenien eurojen kuukausimaksulla ja usean vuoden määräaikaisuudella. Varmasti hienot laitteet, jos katsoo suoratoistopalveluita koko perheen voimin, käyttää digitaalista ohjelmakirjastoa ja tallentaa ohjelmia pilvipalveluun.


Myyjä oli kuitenkin onnistunut myymään tuotteet sillä verukkeella, että henkilöiden tietokone on tökkinyt joskus ja välillä koneiden käyttö on tuntunut takkuiselta. No tämä tökkiminen pitää varmasti paikkansa, koska konetta käyttää 66-vuotiaat eläkeläiset, jotka tallentavat kaikki tiedostonsa suoraan Windowsin työpöydälle, jotta ne on helppo löytää. Uusi nopeampi nettiyhteys ei kuitenkaan tätä tökkimistä olisi poistanut.

Myyjää ei kiinnostanut kysellä asiaa sen kummemmin ja kartoittaa mistä hidastelu mahdollisesti johtuu ja mihin käyttötarkoitukseen Internet-yhteys on hankittu, ainoa tavoite oli tuotteiden myyminen. Vaikka uusista palveluista ei ymmärretty sanaakaan. Kaikki olivat kuulemma vain lähes pakollisia nykypäivänä.

Tässä tapauksessa henkilöillä oli ennestään käytössä jo 100 megan kiinteä laajakaistayhteys, joka on kotikäytössä jo todella nopea yhteys. Etenkin kun kyseessä kaksi +60 vuotiasta ihmistä ja asunnossa ei asu suurperhettä. Nykyisen yhteyden nopeuden myyjä näki varmasti omalta koneeltaankin, koska soittaja oli nykyisen laajakaista toimittajan palkkalistoilla ja teki ns. asiakkuuden hoitosoittoja.

Lähtökohtaisesti 100 megan nopeus on yksityiskäytössä niin nopea yhteys, että sillä pystyy katsomaan Netlixiä ja Viaplayta kymmenen henkilöä yhtäaikaa. Sadan megan yhteys riittää myös verkkopelaamiseen helposti, jos pelaajia on yhtäaikaa linjoilla max 2-3 kappaletta.

Tästäkin huolimatta myyjä myi kokonaiskustannukselta 700 euron Internet härpäke paketin. Uuden yhteyden nopeus oli 400 megaa! Peruskäytössä nopeus ei olisi tuonut käyttöön mitään parannuksia. Nopeus olisi ainoastaan mahdollistanut 40 yhtäaikaisen Netflix-lähetyksen katsomisen. Tai vaihtoehtoisesti mummo olisi voinut jatkossa järjestää verkkopelisessioita 15 henkilölle! Tuskin oli tämmöisiä suunnitelmia? Koska toistaiseksi viaplaykin on ollut tarpeeton.



Normaalit verkkopalveluiden käytöt, Netflixin, Viaplayn ja verkkopelit pystyy hoitamaan hyvin jo noin 50 megan liittymällä, ellei verkon käyttäjiä tosiaan ole minibussillista yhtä aikaa. Yksi nettiyhteyden hidastelun syy voi toki olla vanha modeemi, mutta tällöinkin riittää pelkän modeemin uusiminen. Virallisesti Netflix ja Viaplay ilmoittaa, että heidän palvelut toimivat jo 5-10 megan yhteydellä.

Kannattaa siis miettiä mikä on nettisi käyttötarkoitus, kun seuraavan kerran sinulle tarjotaan yhteyden päivittämistä nopeampaan . Koneen jumittamisen pullon kaula ei yleensä ole hidas nettiyhteys, vaan ennemminkin käytössä hidastunut Windows tai käyttäjän oma "kovalevy", jonka kapasiteetti alkaa olla saavutettu.

Yksi hyvä keino tarkastaa jumittamisen syy on myös se, että kokeile katkaista nettiyhteys kokonaan ja tee koneellasi jotain, mikä ei edellytä nettiä. Jos jumittaminen jatkuu, niin yhteyden nopeus ei voi olla syynä hidasteluun.

Tällaista tällä kertaa, mutta Elämä on! Onneksi kaupat sai vielä peruttua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti