perjantai 4. syyskuuta 2020

Tee se itse: Chromebook ilmaiseksi!

Pyöriikö kotonasi käytössä hidastunut läppäri, jonka pelkkä avaaminen kestää minuutteja? Kun kone on vihdoin avautunut alkaa tuntien päivitysrumba, kun Windows alkaa ruksuttamaan uusinta updatea... tuskaa. Tiedän.

Nyt tälle löytyy hyvä ja helppo vaihtoehto! Lisäksi saat koneellesi vielä uuden elämän, koska voit itse päivittää vanhasta Windows-koneestasi ns. Chromebookin. Eli koneen, jonka käyttöjärjestelmä pyörii Google Chromen ympärillä. Kaiken lisäksi päivittäminen ei maksa mitään. Tarvitset ainoastaan muistitikun (8 gigaa tai yli) ja hieman ATK-taitoja. Lisäksi läppärissäsi tulee olla vähintään 2 Gigaa keskusmuistia.

Chromebook:iin siirtyminen Windowsista on helppoa, etenkin jos käytät jo Gmailia, Google Docsia tai muita Googlen tuotteita. Kirjaudu vain sisään Google-tilillesi ja löydät käyttämäsi sisällön kannettavaltasi. Chromebook on todella näppärä laite nettiselailuun, verkkopankin käyttöön ja suoratoistopalveluiden katsomiseen. 


Haittapuolia on se, että koneelle ei pysty asentamaan mitään ohjelmia, esim. Exceliä, Wordia, kuvankäsittely softia jne., mutta olisitko muutenkaan käyttänyt näitä vanhalla läppärilläsi? Toki excelit ja wordit aukeaa GoogleDocsin puolelta, jos niitä välttämättä tarvitset.

Chromebook on periaatteessa tabletin ja läppärin yhdistelmä. Laite joka aukeaa nopeasti, jolla on helppo selailla nettiä ja kirjoittaa vaikka blogeja, koska siinä on myös näppäimistö. 

Alla englanninkielinen artikkeli Chromebookista ja sen asentamisesta:
https://www.google.com/amp/s/www.howtogeek.com/217659/how-to-get-a-chrome-os-like-operating-system-on-any-pc/amp/

Virallinen Chrome Os -käyttöjärjestelmä on suojattu ja sitä ei voi ladata mistään, mutta kaikille on tarjolla avoimen lähdekoodin versio, joka perustuu Chromium-selaimeen, joka on Google Chromen näköinen ja oloinen. Ainut ero Chrome Os:n ja Chromium OS:n välillä on se, että ilmaisversioon ei voi ladata kännyköistä tuttua Play-sovelluskauppaa. En näe tätä kuitenkaan suurena puutteena, koska monet sovelluksista toimii suoraan nettiselaimen kautta.

Jos kiinnostuit, niin Chromium Os:n lataaminen onnistuu helposti alla olevasta linkistä. 
https://www.neverware.com/freedownload#home-edition-overview
- Käyttiksen tarjoaa ilmaiseksi CloudReady-sivusto

1. Etsi sivulta ainoastaan oranssi Download the USB Maker-nappi, jonka kautta saat ladattua exe.tiedoston, jonka avulla saat luotua asennus USB -tikun.                    
2. Kun olet ladannut sovelluksen, niin avaa sovellus ja laita muistitikku koneeseen kiinni. 
3. Paina asennus Wizardissa pari kertaa Next ja hyväksy, niin muistitikusta tulee Chromium Os -asennus tikku. 
4. Tikun luominen/asentuminen kestää noin 15-20 minuuttia.
5. Asennuksen voit tehdä millä tahansa Windows-koneella, eli ei ole pakko käyttää sitä tulevaa Chromebookkia.

Kun USB-tikun asennus on valmis, niin voit laittaa tikun tulevan ChromiumBookin kylkeen kiinni ja käynnistää koneen uudelleen ns. USB-boot tilaan. Läppäreissä on merkistä riippuen eri keinoja päästä tuohon USB-asennukseen. Oman Asus T100:n sai käynnistymään USB-tikulta naputtamalla ESC-painiketta käynnistymisen yhteydessä. Joissain läppäreissä täytyy painaa F4 tai F2 näppäintä. 

Merkkinä onnistumisesta tietokoneen ruudulle aukeaa BIOS-näkymä, josta sitten valitset USB-tikkusi Enteriä painamalla.


Tämän jälkeen koneesi käynnistyy kyljessä olevalta muistitikulta ja pääset testaamaan CloudReadyn ChromiumBookia koneellasi. 
- Ensimmäisenä valitset käyttiksen käyttökielen, 
- Sen jälkeen kirjaudu Wlan-verkkoosi, niin pääset koneella myös nettiin. 
- Itse koneelle kirjaudutaan Google/Gmail-tunnuksillasi.

Tässä vaiheessa voit halutessasi vielä perääntyä helposti, koska nyt uusi käyttöjärjestelmä rullaa vielä tuon muistitikun kautta ja pääset normaaliin Windowsiin takaisin, kun vain käynnistät koneen uudelleen ja otat tikun irti koneesta.

Jos kuitenkin koet Chromium OS:n hyväksi, niin se kannattaa asentaa koneen käyttöjärjestelmäksi, jotta muistitikun ei tarvitse töröttää koneen kyljessä pysyvästi ja masiinaa ei tarvi aina käynnistää USB Boot -modessa. Kun asennat Chromium OS:n koneelle, niin saat myös kaiken kovalevytilasi käyttöösi. Kannattaa kuitenkin ennen asennusta ottaa kaikki tarpeellinen data kovalevyltä talteen, koska asennus tyhjentää kovalevyn!

Asennus onnistuu oikean alakulman sinisestä painikkeesta ja sieltä asenna Cloudready (Chromium Os).

Itsellä Chromium Os (Cloudready) on ollut käytössä muutaman päivän ja olen erittäin tyytyväinen.

Koneella voi katsella näppärästi suoratoistopalveluita, selailla nettiä ja somekanavia. Omassa T100-miniläppärissä on lisäksi myös kosketusnäyttö ja sekin toimii moitteetta, joten netin selailu on äärimmäisen kivutonta ja navigointi helppoa myös tablettina.

Aikaisemmin koneessa oli Windows 10, jonka pyörittäminen oli liian raskasta 5-6 vuotta vanhalle koneelle. Plussaa on myös se, että nyt kone aukeaa alle 30 sekunnissa ja aiemmin havaittu ruksutus on kadonnut täysin. 

Vanha läppäri sai uuden elämän ja jatkoajan, kuten Juti Takaisin Leijonaksi -showssa! Kannattaa siis miettiä löytyykö nurkista vanhoja käyttämättömiä läppäreitä, joihin tätä voisi testata. Ei tässä mitään ainakaan menetä.