tiistai 16. elokuuta 2016

Newcastlen kirjanpito: Onko järkee vai ei?

Newcastle tippui viime kauden päätteeksi Valioliigasta Championshippiin ja sitä myöden valioliigan 100 miljoonan TV-sopimus alkaa pikku hiljaa kadota horisonttiin.

Kausi 2016-17 on alkanut pahimmalla mahdollisella tavalla ja plakkarissa on kahden ottelun jälkeen pyöreät 0 pistettä. Kausi on vasta alussa ja pelejä jäljellä hurjat 44 kappaletta, mutta näyttää siltä että nousu takaisin valioliigaan ei ole ihan läpihuuto juttu.

Kurkataanpa siis pikkaisen miltä joukkueen taloustilanne näyttää ja mihin suuntaan tilanne voi kehittyä, jos nousua ei heti kauden päätteeksi tulekaan.

Mike Ashley

Joukkueen omistaa miljardööri Mike Ashley. Ashleyn nettovarallisuus vuonna 2016 on Forbesin mukaan n.3 miljardia USD. Todellista konkurssin uhkaa ei siis pitäisi olla, vaikka nousua ei tulisikaan heti kauden päätteeksi. Tosin Ashley tunnetaan tiukkana liikemiehenä ja hän on pyrkinyt pyörittämään joukkuetta sen omilla rahoilla, mikä on mielestäni järkevää. 



Newcastlen taloudellinen historia Ashleyn aikakaudella
  • Ashley osti seuran vuoden 2007 keväällä noin 100 miljoonalla punnalla 
  • Seuraavaksi Ashley maksoi lähes kaikki joukkueen velat pois ja tällä hetkellä Newcastle on velkaa Mike Ashleylle 129 miljoonaa (£). 
  • Ashleyn laina on täysin korotonta.
  • Ennen Ashleyä joukkue oli elänyt yli varojensa kymmenisen vuotta ja joukkue oli melko surkeassa taloudellisessa jamassa.
Ensimmäiset neljä (kolme) kautta Ashleyn alaisuudessa joukkue teki vielä tappiota, mutta sen jälkeen kurssi on saatu käännettyä ja viimeiset 4 julkaistua vuotta on ollut selvästi plussalla. Kaudella 2015/16 pelaajakauppoihin käytettiin hurjat summat rahaa, joten kyseisen vuoden tulos oletettavasti kääntyy pakkasen puolella, kunhan viralliset luvut julkaistaan kevättalvella 2017.


Newcastlen suurin taloudellinen ongelma on ollut jo vuosikausia suuret palkkakulut. Palkkojen perusteella seuran pitäisi taistella säännöllisesti Valioliigan europaikoista, mutta näin on harvemmin käynyt. Pikaisella vilkaisulla Newcastlen palkat näyttää olevan melko hyvin balanssissa, kun vertaa tilannetta esim. Evertoniin, Stokeen ja Sunderlandiin.



Mutta kun pureutuu palkkabudjettiin hieman tarkemmin, niin listalta löytyy aivan järjettömiä liksoja pelaajien tasoon nähden.


Periaatteessa punaisella voisi maalata koko listan, mutta jätetty nyt muutama nimi pois, jotka mahdollisesti ansaitsivat palkkansa sopimuksen tekohetkellä. Tähdellä * merkityt pelaajat on edelleen joukkueen palkanmaksun piirissä.

Tämän kauden palkkarakenne on hyvin samankaltainen kuin viime kaudella. Listalta on poistunut useita nimiä, mutta samaan aikaan joukkue on kuitenkin hankkinut uusia pelaajia kahdeksan kappaletta.

Vaikka palkkarakenne on hurja, etenkin Championshipiin, niin tilanne ei ole katastrofaalinen - ainakaan vielä, koska Valioliigasta pudonneille seuroille annetaan ns. "Laskuvarjorahaa" seuraavat kolme vuotta putoamisesta, jotta joukkueet eivät ajautuisi taloudellisiin ongelmiin tulojen romahdettua. Valioliigalta tulevan kompensaation suuruus perustuu seuran TV-tuloihin edelliseltä kaudelta ja Newcastlella tämä summa on £81 miljoonaa/kausi. Kompensaation suuruus on tulevina kausina prosenttiosuus tästä TV-tulosta:
  • 2016-17 kompensaatio 55% = 44,6 miljoonaa (£)
  • 2017-18 kompensaatio 45% = 36,5 miljoonaa (£) 
  • 2018-19 kompensaatio 20% = 16,2 miljoonaa (£)
Tarkempaa selvitystä kompensaatio rahoista löytyy TheMag.co.uk sivuston artikkelista:
http://www.themag.co.uk/finances-say-newcastle-united-dont-need-sell-anybody-summer/

Summa Summarum 
Vielä ei olla kusessa, mutta ei seura kovin montaa vuotta Championshipissä tällä palkkarakenteella kestä (ilman Ashleyn massiivia panostuksia). Jos pelaajia taas joudutaan myymään, niin nouseminen valioliigaan muuttuu taas astetta vaikeammaksi, joten toivotaan että kurssikääntyy oikeille raiteille.

- Artikkelin tiedot on poimittu talousdatan osalta Newcastlen virallisilta kotisivuilta.
- Pelaaja kohtaiset palkat on poimittu siirtouutisista, koska henk. tason palkkoja ei julkaista tilinpäätöksessä.
- Siirtosummat löytyvät nettisivulta: www.transfermarkt.com/newcastle-united/transfers/

1 kommentti:

  1. Vuoden 2016 tilinpäätöksen tulos näytti Newcastlessa 4,6 miljoonan verran plussaa. Mikä oli jo 6 vuosi putkeen, kun tulos oli plusmerkkinen.

    Joukkue on kuitenkin edelleen velkaa omistajalleen 129 miljoonaa. Tämä koroton laina on yksi syy, miksi tulos on ollut plussalla.

    https://www.nufc.co.uk/news/latest-news/annual-accounts

    VastaaPoista