maanantai 13. huhtikuuta 2020

FM20 Touch - Football managerin paluu tabletille!

Sky Bet League One -kausi 2019/20 on alkamassa ja Coventry on palkannut suomalaisen Tuomas Salmisen managerikseen. Tavoitteeksi on asetettu seurajohdon toimesta TOP6-sijoitus ja mieluiten jopa suoranousu Championshipiin. Siirtobudjettia on kassassa vajaa 50 000 puntaa ja palkkabudjetti on jo valmiiksi 15000 yli sallitun! Apulaismanageri kaipaa joukkueeseen lisää leveyttä ja kannattajat iloista hyökkäyspeliä. Asetelmat ovat siis herkulliset ensimmäiselle Football Manager kaudelleni 10 vuoteen!



Edellisen kerran pelasin Football Manageria PC:llä kun Michael Owen vielä paukutti maaleja Newcastlen paidassa. Tuolloin mukana oli kuitenkin jo 3D-Highlightit ja peli vaikutti hyvinkin samankaltaiselta kuin nyt valitsemani FM 20 Touch, eli tabletille suunniteltu versio.

Suurimmat puutteet PC-versioon verrattuna Touchissa on ottelun lehdistötilaisuuksien puute. Eli otteluita ei kommentoida ennen ja jälkeen pelin. Tämä on mielestäni vain plussaa, koska ainakin aiemmin valittavana oli samoja valmiiksi valittuja kommentteja, jotka alkoivat vaan toistamaan itseään 20 pelatun ottelun jälkeen.

Toinen ero on se, että Touchissa ei pysty ottamaan pelattavia liigoja kerralla mukaan kuin maksimissaan kolme. Itse en kuitenkaan näe tätä ongelmana, koska harvoin pelaan peliä muilla kuin Englannin seuroilla. Peli myös lataa kymmenen kertaa vähemmän kun mukana on vain 3 liigaa verrattuna 10 liigan tietokantaan. Vaikka pelissä ei ole mukana pelattavia liigoja kuin valitut kolme, niin kaikki tunnetut joukkueet ja pelaajat kuitenkin löytyy ja niitä voi halutessaan hankkia omaan joukkueeseen siirtokassan puitteissa. (Nuo kolme liigaa voit kuitenkin valita mistä tahansa maasta ristiin: Serie A, La Liga, Premier League, Bundesliga Jne.).

Lisäksi PC-version grafiikat on ottelumallinnuksissa hienommat, mutta minulle tämä on pienin haitta. Tabletti version lisäksi on olemassa erillinen mobiili FM20, joka on peleistä kaikista suppein versio, peli ei esimerkiksi sisällä lainkaan 3D-mallinnusta, vaan ottelutilanteet selostetaan tekstein perinteiseen Championship Manager -tyyliin.

Tästä eteenpäin keskityn FM20 Touch -pelin arviointiin, koska se on ainut tämän vuoden peleistä, jota olen pelannut.

Pelin hankinta onnistuu kätevästi Play-kaupasta. Peli on mobiili peliksi suhteellisen hinnakas, mutta lopulta reilu 20 euroa ei ole paha, koska peli vaikuttaa hyvin samankaltaiselta kuin PC-peli, joista on totuttu maksamaan useampi kymppi. Ainut haittapuoli on se, että peli ei välttämättä pyöri kaikilla tableteilla. Itsellä on käytössä Samsung Galaxy Tab A (SM-T510), jolla peli toimii. Ladatessa peliä tuli ilmoitus, että peliä ei ole optimoitu laitteellesi, mutta otin riskin ja isoja ongelmia ei ole ollut. Välillä kun aloitan pelaamisen, niin kosketusnäytön painikkeet eivät ole ns. kohdallaan, eli napit ei toimi. Vika on kuitenkin kadonnut, kun pelitallennuksen on ladannut uudestaan. Samaa vikaa on ilmeisesti ollut muillakin, mutta toistaiseksi kyseessä hetkittäinen pikku pugi. Jos peli ei toimisi lainkaan, niin pelistä saa rahat takaisin Googlen Play-kaupan palautussäännösten puitteissa, joten riskiä ei pitäisi olla.

Itse peli on ollut taattua FM-laatua. Pelissä voi aluksi valita minkä tahansa seuran, jonka manageriksi ryhtyy. Voit aloittaa pelaamisen suoraan huipulta vaikka Pep Guardiolan Cityllä tai voit vaihtoehtoisesti keskittyä pikkuseuran nostamiseen ylemmälle sarjatasolle. Kummassakin on puolensa. Suurseurassa pääset mälläämään isolla siirtokassalla ja tunnetuilla pelaajilla, kun pikkuseurassa budjetti voi olla nollassa ja joudut keskittymään ilmaisiin siirtoihin ja nuorten pelaajien kehittämiseen. Itse valitsen näistä useasti jälkimmäisen vaihtoehdon, koska siinä on juuri Football Managerin viehätys. Hyvänä esimerkkinä tästä toimii Netflixillä pyörivä sarja Sunderland 'Til I Die.

Ensimmäisenä tehtävänä Coventryn managerina on joukkueen nykyisen rosterin kartoitus ja sopivan formation miettiminen. Apulaismanageri Adrian Viveash antaa omat näkemyksensä ja päädyn rakentamaan joukkueen taktiikan nopeiden laitalinkkien varaan muodostelmalla 4-2-3-1. Myös joukkueen topparit vaikuttivat lupaavilta. Suurin ongelma kohta on maalivahti peli, joka alkoi konkretisoitua harjoituspelien myötä. Tolppien välissä slovakialainen Marko Maroši ei nimittäin saa hetkittäin kiinni edes rantapalloa! Ja taustalla ei ole kuin omia 16-18 vuotiaita junnuja. Lisäksi joukkueen palkkabudjetti on jo valmiiksi ylitetty! Tämä yhdistelmä haisee samantien ongelmille!



Pikkuseuran peräsimessä ensimmäinen kausi menee yleensä pelaajiin tutustuessa ja rosteria kartoittaessa. Ensimmäisenä kannattaa yrittää päästä turhista pelaajista eroon, vaikka ilmaiseksi, jotta säästät palkkakuluista. Seuraavana kannattaa alkaa panostamaan harjoitteluun ja scoutata mahdolliset ilman sopimusta olevat pelaajat vapailtamarkkinoilta. Ensimmäinen kausi on kuitenkin aina ollut FM:ssä se hankalin, koska pelin alussa markkinoilla ei ole liikettä ja kenenkään managerin penkki ei heti ole tutisemassa.

Syyskuu lähestyy ja siirtoikkuna on sulkeutumassa. Uutta kirittäjää tolppien väliin ei kuitenkaan ole löytynyt! Palkkabudjetti on edelleen punaisella ja uusia hankintoja ei anneta tehdä, ennen kuin palkkakulut pienenevät. Tunnelma on heti kauden alussa tuskainen ja seurajohto alkaa muuttumaan kärsimättömäksi. Voittoja ja tappioita tulee vuorotellen, mutta sitäkin enemmän helppoja matseja kääntyy tasapeleiksi! Pelaajien moraali alkaa heikentymään. Joukkueen sarjasijoitus alkaa olla lähempänä keskikastia kuin nousukarsintoja.

Joukkueen taktiikan lisäksi erittäin tärkeä ominaisuus on pelaajien tyytyväisyys. Jos pelaajat ovat tyytymättömiä, niin peli ei kulje. Jotkut pelaajat saattavat haluta isompaan seuraan, joku saattaa haluta isompaa roolia joukkueessa ja joku ei halua pelata väärällä pelipaikalla. Syitä on monia, mutta yleisin syy tyytymättömyydelle on joukkueen huonot peliesitykset ja tappioputkessa rypeminen!


Myös pelaajan pelikunto tulee olla optimaalinen, jotta tulosta tulee. Jos joku pelaaja on istunut vaihtopenkillä viimeisen kuukauden, niin ottelutuntuman saaminen voi kestää usean ottelun verran. Onneksi organisaatioilla on reservijoukkueet, joissa on hyvä peluuttaa vähemmälle peliajalle jääviä pelureita. Reservijoukkueen pyörittäminen ei onneksi vaadi itseltä mitään toimenpiteitä, jos olet laittanut apulaismanagerin sen puikkoihin.

Apulaismanagerilta saa muutenkin apua joukkueen pyörittämiseen. Hän saattaa antaa vinkkejä ketkä pelaajat ovat onnistuneet harjoituksissa, kuka pelaa hyvin jollain tietyllä pelipaikalla ja tarvittaessa assistant antaa vinkkejä myös kesken ottelun, esimerkiksi lyhytsyöttöpeliin siirtymisestä.

Coventry on saanut vihdoin kurssinsa kääntymään! Maaleja tulee liukuhihnalta ja maalivahti Maroši on saanut itseluottamuksensa takaisin. Joukkueen sarjasijoitus nousee viikosta toiseen ja nousukarsinnat on enää yhden sijan päässä. Joukkueen johto alkaa taas luottamaan manageri valintaansa, kunnes maalivahdin polvi pamahtaa! Luvassa on 3-4 kuukauden huili! Siirtoikkuna on ummessa ja tolppien väliin on tarjolla loppukaudeksi omia B-tason lupauksia! Katastrofi!

Harjoitukset ja pelaajien kehittäminen on myös tärkeä osa peliä. Tosin vielä tärkeämpää on löytää joukkueeseen potentiaalisia pelaajia, joita kehittää, sillä jokaisesta pelurista ei ole isojen liigojen valoihin. Hyväkin pelaaja voi nimittäin kaatua yhteen ala-arvoiseen ominaisuuteen! Etenkin jos vika on pelaajan mentaalikyvyissä.


Loukkaantumiset on osa peliä ja niihin tulee varautua jo ennalta. Pelaajia kannattaa aina kierrättää jonkin verran, jotta joukkueen peli kulkee vaikka muutama avauskokoonpanon pelaaja joutuisikin lasarettiin. Kierrärystä kannattaa harjoittaa etenkin helpommissa matseissa ja erilaisissa Cupeissa

Tasapelejä, tappio, tasapelejä, putoaminen FA Cupista. Alakerta vuotaa pelistä toiseen ja etenkin maalivahtipeli on ongelma. Joukkueen peli on periaatteessa uomissaan, Jobello iskee maaleja, mutta tulosta ei tule!  Sarjasijoitus tippuu kuukaudessa 5 pykälää sijalle 13. Tämä riittää joukkueen omistajalle. You're Fired! Salmisen ura Coventryn peräsimessä kesti 229 päivää. On aika etsiä uusi pesti...

Kokonaisuutena FM 20 Touch on ollut erinomainen tuttavuus. Pelissä on mukavasti säädettävää ja kaikki onnistuu hienosti tabletilla. Peli lataa nopeasti ja odotusajat on inhimillisiä, etenkin jos samalla katselet televisiota ja jutustelet perheen kanssa. PC-versio tuo varmasti vielä reilusti lisää näperrettävää ja tietokoneelle saa ladattua helposti erilaisia Face Packeja pelaajille, joilla saa peliä yksilöityä visuaalisesti. Tablettiversio on kuitenkin mielestäni hyvinkin riittävä paketti futismanageroinnille tässä iässä, kun illoissa on paljon muutakin tehtävää kuin virtuaalimanagerointi. Voin siis todella suositella peliä manageripelien ystäville. Jos olet pelannut tämän pelisarjan pelejä joskus aiemmin, niin peliin pääsee varmasti helposti sisälle. Aivan uusien managerien kannattaa varata aikaa hieman enemmän. Kokonaisuutena todella mukavaa viihdettä ja ajankulua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti